/Files/images/images-1-19.jpg

З 20 вересня 2019 року в закладі освіти введена в дію система НАССР.

HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. СистемаНАССРє науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.

НОРМАТИВНА БАЗА

• Закон України«Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»від 23.12.1997 № 771/97-ВР•

Наказ Мінагрополітики «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження тазастосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» від01.10.2012 №590

• Наказ МОН, МОЗ«Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей удошкільних навчальних закладах»від 17.04.2006 №298/227•

Лист Держпродспоживслужби«Щодо впровадження системи НАССР узакладах освіти»від01.08.2019 № 11.1.1-5/12329

Що дає впровадження НАССР?

Впровадження системи НАССР в дитячих садках –є гарантом якості в громадському харчуванні. ХАССП в дитячих садках і освітніх установах –це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP. Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів: * В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей; * Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини; * Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни: * Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні; * Особиста гігієна персоналу; * Правильне прибирання відходів і сміття; * Відсутність комах; * Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються; * Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів. Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння. Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви. Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання. Сюди входять: * Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання; * Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання; * Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції); * Перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення: Харчової продукції; Придбання харчової сировини; Контролю упаковки, в якій знадходять продукти; * Порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі; * Алгоритм дії посадової особи при виявленні відхилень фактичних параметрів від встановлених.

/Files/images/depositphotos_81771448-stock-photo-cartoon-character-of-orange.jpg

Основні нормативні документи, які регламентують організацію харчування в дошкільних навчальних закладах

ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про дошкільну освіту'
'ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про дитяче харчування''
ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про безпечність та якість харчових продуктів''
Постанова КМУ від 12.03.1992 №305
''Про затвердження Положення про дошкільний навчальний заклад''
Постанова КМУ від 21.05.1992 №258
''Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи'
'Постанова КМУ від 22.04.2004 №1591
''Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах''Постанова КМУ від 27.12.2001 №1752
''Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу
''Постанова КМУ від 22.06.2005 №507 ''Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 р. N 1243
''Постанова КМУ від 26.08.2002 №1243
''Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів
''Cпільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 26.02.2013 № 202/165
''Про затвердження Змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах
Наказ МОН України від 21.11.2002 №667 ''Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах
''Наказ МОН України від 25.07.2005 №431 ''Про внесення змін до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах''
Лист МОН України від 21.06.2007 №1/9-394 ''Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах
''Спільний наказ МОЗ та МОН України від 01.06.2005 N 242/329 ''Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах''
Спільний наказ МОЗ та МОН України від 17.04.2006 N 298/227 ''Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах''
Спільний наказ МОЗ та МОН України від 15.08.2006 N 620/563 ''Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах
''Міська Програма ''Дитяче харчування'' на 2012-2015 роки (затверджена рішенням 11 сесії 6 скликання Харківської міської ради Харківської області від 16.11.2011 р. № 495/11)

ХАРЧУВАННЯ В ДНЗ СКЛАДАЄТЬСЯ З

•відпрацювання режиму і графіку харчування дітей (затверджений наказом, розміщений на стенді біля харчоблоку та в інформаційних точках групових приміщень);
•визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини; •приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості; •складання меню-розкладки;•приготування страв; •проведення видачі готових страв і буфетної продукції;
/Files/images/cherguvannya/WP_20170118_073.jpg
•забезпечення певних вихованців дієтичним харчуванням;•ведення обліку (бракеражу, сирої та готової продукції);
•ведення обліку оплати за харчування батьками вихованців закладу або особами які їх замінюють, а також облік дітей, батьки яких користуються певними пільгами при оплаті за харчування, та обліку дітей які отримують безоплатне харчування в закладі;
•ведення відповідної документації щодо напрямку діяльності всіма категоріями працівників, які приймають участь в організації харчування в дошкільному навчальному закладі;
•контроль за харчуванням (аналіз виконання норм, своєчасність оплати, дотримання санітарно-гігієнічних вимог та ін.);
•інформування батьків про організацію харчування дітей в дошкільному навчальному закладі. Загальне керівництво організацією харчування здійснює завідувач дошкільного навчального закладу (п.1.35 "Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 26.02.2013 № 202/165). Контроль за всіма аспектами організації харчування дошкільників в навчальному закладі (згідно листу Міністерства освіти і науки України від 25.06.2013р. № 1/9-452 «Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» та "Інструкції з організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах» від 26.02.2013 № 202/165). здійснюється керівником та відповідними комісіями затвердженими певними наказами. Керівник контролює діяльність усього персоналу закладу:
•сестри медичної старшої (складання раціонального, перспективного та щоденного меню-розкладки, розробку технологічних карт, ведення відповідної документації та ін.);
•комірника (прийомку та зберігання продуктів харчування та продовольчої сировини, дотримання умов зберігання відповідно вимог чинного законодавства, ведення документації та ін.);
кухарів (дотримання технології приготування їжі, доцільність використання столового інвентарю та посуду, відбір та зберігання добових проб, правил особистої гігієни та ін.);

Особисту увагу керівник закладу приділяє питанню забезпечення дошкільного навчального закладу необхідними продуктами харчування, своєчасності їх постачання, умовам зберігання, раціональності використання (бере участь у складанні меню-розкладок); контролю роботи персоналу харчоблоку, контролю за додержанням санітарно-гігієнічних вимог як під час приготування та видачі їжі, так і безпосередньо при організації харчуванні дітей в групах.

ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ

Корисні замінники

• Яблуко або груша - замість цукерки.

• Печиво - замість шоколадного батончика.

• Молоко - замість газованих напоїв.

• Скибочки свіжої або підсушеної моркви - замість сухариків.

• Сухофрукти або горіхи - замість чіпсів.

Звичка до здорового харчування закладається в дитинстві

• Здорове харчування - запорука повноцінного фізичного і духовного життя людини. Якщо про власне здоров'я Ви можете забути або проміняти його на зручність і звичність «неправильної їжі», то подбати про правильне харчування власної дитини - Ваш обов'язок.

• Повноцінне харчування необхідно дитині з перших днів. У нашій країні мами зазвичай припиняють годування дитини грудьми у віці близько року. Малюк бере в руки свої перші столові прибори та сідає спочатку за свій маленький, а потім і за спільний стіл.

• Відсутність материнського молока може стати стресом для маленького організму. Ваше завдання - запобігти цьому. Перехід на звичайне харчування не повинен позначитися на надходженні енергії, вітамінів і мінералів. З готових продуктів перевагу слід віддавати тим, які призначені для харчування дітей даної вікової групи. В даний час промисловість випускає каші, м'ясні продукти, м'ясні та рибні напівфабрикати та інші продукти, адаптовані до потреб дітей цієї вікової групи.

Коли дитина погано їсть

• Багато мам скаржаться на те, що їх малюк відмовляється їсти. У більшості випадків їхні скарги абсолютно необгрунтовані. Щоб з'ясувати, чи отримує Ваша дитина достатньо калорій, простежте за об'ємом їжі, яку вона з'їдає за столом, а потім додайте до неї ті продукти, які вона вживає, перекушуючи.

• Пам'ятайте, що середня потреба в енергії дитини від року до трьох зазвичай укладається в рамки 1000-1500 ккал на добу. Однак Ваша дитина може бути активніше однолітків, тоді їй буде потрібно більше енергії. Або, навпаки, малюк мало рухається і майже не буває на повітрі, і з цим пов'язана відсутність апетиту. Контролем якості харчування і здоров'я є фізичний розвиток і маса тіла.

• Не забувайте і про зовнішні ритуали прийому їжі. Навчіть дитину мити руки перед їжею, витирати рот серветкою після їжі, заохочуйте користування приборами. Поступово замінюйте пюре на більш великі шматочки. Звертайте увагу дитини на збіг Вашого «дорослого» раціону з її «дитячим»: їй це сподобається. Однак для цього теж доведеться дотримуватися правил здорового харчування.

Дефіцит маси тіла або ожиріння? Балуйте дитину правильно

Дефіцит маси тіла є серйозною загрозою здоров'ю підростаючого організму. Він загрожує зменшенням розміру серця і життєвої ємкості легенів, анемією і зниженням розумової активності. Але! Не варто панікувати, якщо Ваша дитина худа, - зверніться за консультацією до педіатра, швидше за все, її вага - в межах норми.

У сучасному суспільстві, принаймні в країнах, що не зазнають значного дефіциту продуктів і проблеми голоду, діти швидше схильні до ризику раннього ожиріння. І справа тут не стільки в непомірному апетиті, скільки в низькій фізичної активності і неправильних харчових звичках.

Від здорового прикорму до здорового харчування

Чим раніше Ви усвідомите власну відповідальність за формування правильних харчових звичок Вашої дитини, тим краще. Починати необхідно вже з моменту введення прикорму: діти часто відмовляються від всього корисного в старшому віці тільки тому, що не пробували цього в дитинстві.

Порадьтеся з педіатром і починайте поступове введення нових продуктів. Дитина повинна спробувати м'ясо, рибу, птицю, субпродукти, різноманітні овочі та крупи. Віддавайте перевагу вареній, тушкованій і паровій їжі замість смаженої.

Пам'ятайте, що організм дитини сильно відрізняється від дорослого організму. Для росту малюкові потрібно більше калорійних продуктів, жири та незбиране молоко. Молоко необхідно як незамінне джерело кальцію для формування скелета. Привчіть дитину вживати овочі і фрукти, різні крупи.

А ось любов до занадто солодкого, жирного і смаженого, надлишку спецій і підсилювачів смаку постарайтеся уникнути. Така їжа змінює роботу смакових рецепторів, малюк перестає цінувати смак традиційних продуктів: м'яса, молока, риби, фруктів, овочів.

Постарайтеся зробити все для того, щоб дитина якомога пізніше познайомилася з цукерками і тістечками, солодкими газованими напоями, чіпсами. Попросіть родичів не пригощати Вашу дитини подібними «ласощами». Заохочувати дитину можна фруктами, печивом, йогуртом.

• Пам'ятайте, що крім спотворення смаку дитини, вживання таких продуктів призводить до виникнення проблем з травною системою і карієсу.

ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Докази на користь здорової їжі

• Тільки в молоці є кальцій, необхідний кісточкам. Він допоможе і вирости і стати хорошим спортсменом.
• У рибі багато йоду і поліненасичених жирних кислот, необхідних для роботи мозку. Ставши розумним, можно отримати цікаву роботу.
• Овочі та фрукти містять вітамін С, який зміцнює твій імунітет і не дає хворіти.
• Каша містить клітковину, яка, як двірник, очищає організм, а чистота - це сила і здоров'я.

Здорове харчування з дитинства

• Здорове харчування є запорукою здоров'я дитини. Пропонуючи дитині збалансоване меню, багате всіма необхідними для росту дитини харчовими речовинами, включаючи вітаміни і мінерали, Ви дбаєте не лише про її здоров'я зараз, але і закладаєте основу здорового способу життя в майбутньому.

Скільки і яких продуктів необхідно вживати дитині

• Потреба фізично здорової активної дитини дошкільного віку в енергії становить 1500-1700 ккал. Це по 60 г білків і жирів, 250 г вуглеводів в день. Не забувайте, що клітковина, що міститься в злаках, овочах і фруктах, також необхідна дошкільнику.
• Ви повинні пам'ятати про те, що частину своїх потреб в харчових речовинах дитина повинна задовольняти за рахунок молока і кисломолочних продуктів: вони не тільки містять корисні білки, жири і вітаміни, але і є найважливішими джерелами кальцію.
• Велика кількість в раціоні овочів і фруктів також необхідна умова здорового зростання. Тільки свіжі плоди можуть забезпечити безперебійне надходження в організм вітаміну С, багатьох мінералів і ріхноманітних біологічно активних сполук, що забезпечують здоров'я.

ДИТЯЧИЙ САДОК: ВТРАТА КОНТРОЛЮ

Правильне харчування на особистому прикладі

• В Україні багато мам після досягнення дитиною 3-4-річного віку повертаються на роботу, а значить, не можуть доглядати за нею в денний час. Малюк вирушає в дитячий садок, де його меню складається незалежно від бажання батьків.

• Не варто засмучуватися, в дитячих садках меню відповідає сучасним харчовим стандартам. Діти ж постійно рухаються, тому у них непоганий апетит. Можливість приймати їжу в колективі також підстьобує апетит дитини.

• Забираючи дитину з садка, поговоріть з вихователем, дізнайтеся, як їсть Ваша дитина. Встановіть контакт і з самою дитиною - нехай вона щодня розповідає Вам, чим годували в садочку. Це дозволить Вам коригувати її щоденний раціон, додаючи в міру необхідності свіжі овочі та фрукти, молочні та інші продукти.

Шкідливий вплив реклами та оточення на харчові звички дитини

• Крім втрати контролю за меню дитини, відвідування дитячого садка таїть у собі ще одну небезпеку - негативний вплив оточення на харчові звички дитини. Інші діти можуть приносити в групу непотрібні для здоров'я ласощі, такі як солодощі, газовану воду або чіпси, і пригощати ними Вашу дитини.

• Приблизно в цьому ж віці дитина починає сприймати телевізійну рекламу і піддаватися її впливу. І якщо раніше була можливість захистити дитину від появи в її раціоні цих смачних і калорійних, але нездорових перекусів, то тепер це стає все важче.

• Єдиний вихід із ситуації - боротися з негативним впливом на здоров'я дитини агресивних харчових продуктів вдома. Ви повинні показувати дитині приклад. Нехай Ваш раціон буде складений в основному з корисних продуктів: парових або тушкованих овочів і м'яса, риби, супів, свіжих овочів і фруктів, молочних продуктів і круп.

• Не забувайте, що в цьому віці головним авторитетом для дитини є батьки. Малюк постійно відкритий до сприйняття нової інформації, тому частіше розповідайте йому про здорове харчування, наголошуючи на бонуси, які воно йому принесе: високий зріст, інтелект, спортивні досягнення. Пробуйте готувати разом нескладні, але корисні страви (наприклад, овочеві та фруктові салати).

Пам'ятайте! Попереду Вашу дитини очікують школа, а потім підлітковий вік. І саме зараз Вам необхідно зберегти і зміцнити фундамент здоров'я, на якому в майбутньому зможе встояти, подолавши фізичні і психологічні стреси, її організм.

• Якщо ваша дитина здорова і отримує різноманітне харчування, то вона може не мати потребу в додатковому прийомі вітамінно-мінеральних комплексів, але якщо лікар рекомендує їх прийом, особливо в зимово-весняний період, то слід прислухатися до рекомендацій лікаря.


Кiлькiсть переглядiв: 1300

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.